Kuukausi sitten käydyt Eduskuntavaalit olivat tasaisemmat, kuin koskaan aiemmin Suomen demokratian historiassa. Niitä on seurannut valtava kiinnostus ja spekulaatio hallituspohjaa kohtaan. Nyt suomalaisten katseet ovat säätytalolla tarkkailemassa hallitusneuvotteluja. Samanaikaisesti käydään kuitenkin kampanjoita, joilla on mahdollisesti vielä isompi vaikutus Suomen tulevaisuuteen kuin hallitusneuvottelujen tuloksella. 

Europarlamenttivaalit ovat ovella ja ehdokkaiden kampanjat täydessä vauhdissa. Nämä jäävät kuitenkin verrattaen pienelle huomiolle kansallisen politiikkamme rinnalla.Tämä on samanaikaisesti ymmärrettävää ja todella huolestuttavaa. EU on kaukaisempi ja huomattavasti isompi organisaatio kuin kotoinen eduskuntamme. Totuus on kuitenkin se, että vaikkei EU:n päätöksenteko ole suomalaisille yhtä tuttua, on EU:lla huomattavan paljon vaikutusta meidänkin elämäämme. 

Miksi meidän sitten oikeasti kannattaa välittää EU-vaaleista? Sen lisäksi että olemme olleet EU:n jäsenmaa yli 20 vuoden ajan, on EU:lla aito mahdollisuus pysäyttää ilmastonmuutos, päättää siitä miten pakolaiskriisiä käsitellään ja miten jokaisen meidän henkilökohtaisia tietoja käytetään. Nämä asiat ovat vasta jäävuoren huippu EU tason päätöksenteosta. 

Olitpa mitä mieltä tahansa edellä mainituista asioista tai EU:n muista päätöksistä, ovat vaalit juuri sinun mahdollisuutesi vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme. Kaksista peräkkäisistä vaaleista on takuuvarmasti seurauksena vaaliähky, mutta etsimällä itselleen sopivan ehdokkaan ja käyttämällä ääntään myös EU-vaaleissa, on tehnyt omalta osaltaan kaikkensa vaikuttaakseen itselle tärkeisiin asioihin. 

Kun pahin vaaliyliannostus on mennyt ohi on aika alkaa seuraamaan omien ehdokkaiden päätöksentekoa. Tämä onnistuu helpoiten Democratizen avulla. Eduskunnan ja EU:n päätöksenteko on samassa paikassa, jotta sinun elämäsi olisi helpompaa. Älä usko lupauksiin, usko tietoon.

Profile picture for user Iiro
Iiro Rauhala